Πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική αποδοτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού: σύγχρονες τάσεις και προοπτικές - Μπρίνια Βασιλική (SPOUDAI Journal of Economics and Business, 2007)
Η διά βίου εκπαίδευση αποτελεί ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που περιλαμβάνει όλες τις συστηματικές οργανωμένες δραστηριότητες, μέσα απο τις οποίες ενήλικες, αποκτούν νέες γνώσεις, ικανότητες και στάσεις. Συνεπώς, οι βασικοί στόχοι των ευρωπαΪκών προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης τόσο αυτά των ετών 2000-2006 όσο και αυτλα των ετών 2007-2013 συνδέονται με την επαγγελματική σφαίρα, δηλαδή την αναβάθμιση των γνώσεων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Στις μέρες μας επιχειρήσεις και εργατικά συνδικάτα συμφωνούν ότι η διά βίου εκπάιδευση είναι επένδυση και ότι αποτελεί το κλειδί για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των οργανισμών προωθώντας παράλληλα και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας με την δημιουργία του καλού πολίτη ο οποίος συμμετέχει στα κοινά και στην προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών.